Cine îți sunt prietenii?

20:20


  Am auzit des la viața mea oameni zicând că m-am schimbat și că dintr-un motiv sau altul parcă schimbarea a fost negativă. Nu pot să îi contrazic pentru că nu sunt eu care stă și se uită obiectiv dintr-o perspectivă cât de cât clară. Dar spre apărarea mea mie mi se pare că mai mult sau mai puțin schimbările de genul au avut de a face cu oamenii de care am fost înconjurat.

  Sunt de părerea că mereu oamenii care te înconjoară te afectează cu voința sau fără voința ta. Drept este că și dacă ai fi o armură din oțel făurită în cel mai puternic foc pentru cea mai mare bătălie din viața ta, tot nu ai reuși să nu fi pătruns măcar puțin de caracterul său atitudinea celor din jurul tău. Nu degeaba zice zicala:


"Spune-mi cu cine te împrietenești , ca să-ți spun cine ești".


  Îmi aduc aminte cum foarte des ma întreba mama foarte surprinsă dacă x sau y era prietenul meu. Și eu plin de încredere ziceam că da. Cine știe ce fel de prieteni am avut de-a lungul anilor și ea săraca își făcea griji pentru că nu știa ce se va alege de viitorul copilului ei. Vedeți voi mai este o zicală care zice:


"Arată-mi care îți sunt prietenii care să îți arăt viitorul." 


  Cine suntem și cine ajungem să fim în viețile noastre depinde foarte mult de oamenii cu care ne înconjurăm. La început te naști într-o familie și nu ai de ales prea multe acolo. Se întâmplă pur și simplu. Primești în viată părinți care ar trebuie sa te iubească și să îți dea o educație. Aș vrea să cred că toți părinți sunt așa cum au fost ai mei și toți am primit o educație și am crescut într-o casă plină de dragoste și iubire.
  Dar după ce pleci de acolo tu alegi care este cercul tău de oameni care te înconjoară. Începi și îți faci prieteni la școală, prin generală, liceu și facultate. Cu parte din ei rămâneți prieteni pe viată cu alții nici că mai schimbați două vorbe. Și cu fiecare dintre ei cu care ai interacționa puțin cu puțin te modelează că și om .
  Îmi aduc aminte cum zicea mama de prietenii mei și cum mă întrebam dacă chiar așa este. Astăzi pot să zic cu certitudine că sunt omul care sunt pentru că m-am înconjurat cu diferiți oameni care m-au afectat pozitiv sau negativ în mersul meu prin viată. Dar vedeți voi nu totul se rezuma la părinți, surori/frați și prieteni. Începi să te îndrăgostești și pe la vârsta de cincisprezece ani crezi tu că ai întâlnit iubirea vieții tale și nimic nu îți poate sta in cale. Atunci începi schimbarea majoră. De dragul omului care îl iubești începi și îți modelezi caracterul și înfățișarea că să fi după placul acelei persoane care pentru tine înseamnă totul. În cele din urmă drumurile vi se despart, dar schimbarea în tine că și om deja s-a întâmplat. Vor mai trece anii îți vei mai face prieteni, te mai îndrăgostești și cercul de oameni care tr înconjoară te schimbă în fiecare zi.

  Dar ajungi undeva pe la vârsta de douăzeci și cinci de ani când întâlnești adevărata dragoste. Scurt și rapid sunteți căsătoriți. Nu trece mult și aveți primul băiat, apoi o fată și iar băiat. Acum ai tu o familie. Aici că și adult se fac cele mai multe schimbări din viața ta. Care își vor pune amprenta pe toți din jurul tău și cel mai mult pe acei doi băieți și fată care sunt acum copiii tăi. Fără să îți dai seama schimbările care te afectează și te modelează pe tine că și soț sau tată îi afectează și pe ei. O neînțelegere între tine și soția/soțul tău ajunge să aducă supărare și tristețe pe fată copiilor și în timp acest nucleu, aceasta familie va fi sursa lor de schimbare și modelare. Și tot ce tu le oferi ajunge în timp să îi modeleze dar prin ei ajungi să modelezi și prieteni lor sau cercurile care îi înconjoară pe ei. 

  Vedeți voi societatea în care trăim este în așa fel construită că să fim dependenți unul de altul și să fim forțați într-un fel sau altul să interacționăm unul cu altul. Suntem ca un lanț care este format verigă cu verigă și acolo unde unul este mai slab intervine unul mai puternic iar unde altul este deformat ajuta unul mai perfect. Sau cel putin asa ar trebui să fie. Mai bine ar fi fost că toți să fim puternici sau perfecți, dar pentru că nu se poate atinge perfecțiunea încercăm să construim o comunitate puternică prin care să creștem noi că și oamenii și să îi ajutăm și pe cei din jur să crească odată cu noi. 

  Dacă încă te întrebi dacă chiar este important cum îți arată prietenii, ce fac ei, cine sunt sau cum sunt... Eu zic acum că oricine este în jurul tău este important. De la amici, părinți, frați până la parteneri de viață. Alege bine și fi înțelept în alegerile tale.


 "Arată-mi cu cine te pornești la drum că să îți arăt cine ești."     You Might Also Like

0 Comentarii

Followers

Facebook Page