Secretele unei căsnicii reuşite.

15:47

  • CĂSNICIA poate fi asemănată cu o călătorie plină de surprize: unele plăcute, altele, dimpotrivă, urâte. Pe drumul vieții în doi pot apărea obstacole neaşteptate, unele aparent de netrecut. Pentru mulți însă, călătoria e frumoasă, cu puţine obstacole. Un lucru e cert: fericite nu sunt neapărat căsniciile care întâmpină cele mai puţine probleme, ci căsniciile în care partenerii se străduiesc să-şi rezolve problemele. (sursa: wol.jw.org )



  Dar mai întâi de toate importantă este perioada înaintea căsniciei. Prea puțini dintre tinerii noștri pun accent pe momentele înaintea căsniciei și atunci când viața lor de familie este grea și cu obstacole încep sa dea vina în stânga și dreapta. Înțeleg că este important pentru tine ca și tânăr să ai o fată arătoasă după care se întorc privirile sau vice versa, un băiat arătos și macho! Dar cât din relația ta se bazează pe aspectul fizic? Cât din timpul tău este preocupat de convorbiri ziditoare? Câtă atenție ai dat persoanei cu care ești într-o relație? Ai citit printre rânduri? Ai auzit semnele de alarmă care se dau? Dumnezeu ce a zis în dreptul vostru?
  Nu zic că dacă ai făcut toate acestea ești scutit de probleme în viață sau că totul este o fericire dulce, dar trebuie și tu să îți faci partea că să te asiguri că tu ai făcut tot posibilul. Și atunci când vor veni probleme, te asigur eu că va fi mai ușor să îți pleci genunchi și să ceri ajutor Dumnezeului tău.


  Ai decis ca ești pregătit să fi un familist și să creez propriul tău cămin? Atunci există câteva puncte în care trebuie mare atenție și băgare de seamă. Nu lua cu ușurință căsnicia și viața de familie, nu este ceva care pentru toți este la fel și nici pentru toți nu este la fel de frumos. Dar toți suntem datori să fim atenți în ce privește momentele împărtășite înainte de căsnicie.


 Ce zice Dumnezeu. 
  Este foarte important pentru viața de familie ce zice Dumnezeu despre persoana cu care ai ales să întemeiezi o familie. Dumnezeu a ales pentru fiecare din noi o jumătate cu care să propășim în viața noastră. Dar ca să găsești persoana potrivită trebuie să te pui pe genunchi să te rogi și să postești. Să jertfești din zilele tale și să chemi numele Dumnezeului cel viu peste viața ta. Nu fi însă un egoist venind la Dumnezeu doar în momentul în care ai decis că vrei să ai o familie binecuvântată. Trăiește-ți viața după Cuvântul Său înainte de căsnicie dar și după.


 Ce caracter are. 
  Poate că tu ești încăpățânat și orgoliul tău nu îl întrece nimeni. Ești o fire foarte rigidă și nu te lași dus în dreapta și stânga. Mândru de tine și cele realizate de tine în viață. Dar ghici ce, la fel poate să fie și persoana cu care ai de conviețuit în viață. Și atunci ce faceți? Cine lasă de la el și cine își cere primul iertare după o ceartă?

  Trebuie mare atenție la un caracter dur, egoist, mândru și încăpățânat. Nu îți zic să te ferești de el, dar întreabă-te cât ești tu dispus să trăiești pentru restul vieții tale cu un astfel de om. Ai putea tu sa renunți la o ceartă, să ii dai mereu dreptate și chiar nevinovat sa mergi să îți ceri primul iertare? Renunțarea ambițiilor tale pentru un alt om, este mare lucru și atunci tu ai putea să renunți pentru omul care zice că îl iubești. Însa nu doar odată sau pentru următorii cinci ani, pentru următorii ani care îi mai ai de trăit.


 Ce hobby are.
  Lucrurile cu care ne ocupăm timpul liber este foarte important. Aceste lucruri sunt lucrurile care zidesc o viata de familie sănătoasă. Zidesc o relație între tine și soțul/soția ta. Aceste momente sunt ce eu numesc fundația relației mele. Un hobby sănătos care dezvoltă o legătură între cei doi este important. Găsiți lucruri care le aveți în comun, însă găsiți și lucrurile care nu le puteți face împreună. Pentru ca lucrurile care sunt solo vor aduce despărțire între voi.

  Ca să înțelegi ce vreau să zic iți dau exemplu. O excursie într-un weekend la un picnic este o modalitate de recreere pentru amândoi, dar și un pod ziditor, pentru o conversație sănătoasă și o legătură mai strânsă. Însă o activitate solo ca și cum ocupația regăsită într-un telefon sau calculator pentru mai multe ore, face o fisură în relația voastră. Sau ieșirile în oraș cu prietenele sau cu prietenii la un fotbal. Ocazionale sunt bune, nu le condamn dar cele care sunt repetate și partenerul tău nu este de acord, aduc alte fisuri.

 Ce porniri are.
  Pentru noi ca și creștini care ducem o viață după voia Lui, suntem supuși anumitor ispite. Modul în care răspundem la ele determină foarte mult și relația noastră care o avem cu Dumnezeu. Pentru o familie binecuvântată este foarte importantă relația care o au cei doi cu Dumnezeu. La suprafață toți zicem că suntem creștini, toți credem și zicem că urmărim cu adevarat voia lui Dumnezeu, dar pornirile noastre sunt cele care cu adevarat arată cine suntem. Dacă în partenerul tău vezi următoarele reacții să știi că nu este pe un drum bun.
Și anume porniri ca și o bere fără alcool sau un pahar de vin la masă. Fumatul unui tutun odată pe lună sau o ieșire la un club pentru că acolo se ține petrecerea anuală de la muncă. Mici detalii care fac diferența pentru un om a lui Dumnezeu. În acest moment dacă ai realizat ca partenerul tău încă nu face diferența clară în aceste lucruri, relația ta cu el este în pericol dar în același timp este și relația ta cu Dumnezeu în pericol. Pentru că un om care nu te zidește ajunge cu timpul să te dărâme bucată cu bucată.






  După nuntă, în căsnicia voastră veți descoperi mai multe defecte unul celuilalt. Și trebuie să fie atenție. Chiar dacă înainte de nunta voastră ați fost atenți la caracter, porniri și la ce Dumnezeu a rânduit pentru voi. Se vor ivi discuții și certuri, neamurile vor avea un nas prea mare și vor fi băgăcioși până peste cap iar voi în orgoliul vostru veți uita care sunt lucrurile importante pentru viața voastră de familie. Așa că fiți atenți și după perioada voastră de prietenie, în căsnicie.




 Cum este cearta.
  Pentru un cuplu este ceva normal sa fie ceartă. Petrecând timpul împreună sunteți ca două pietre care se lovesc una de alta și se cioplesc una pe alta. Până la un moment dat când cele două vor avea o suprafață fină și toate acele colțuri rigide vor dispărea. Așa și certurile voastre. Până vă veți învăța unul cu celalalt veți avea destule certuri, dar întrebarea se pune cum vor fi acele certuri. Este evident ca o ceartă va fi pe un ton ridicat, însă ce fel de cuvinte se vor folosi și care sunt punctele care le veți atinge în momentele acelea, este important.
  Să arunci cu cuvinte grele la un moment de nervi, poate să îți aducă mai târziu niște sentimente usturătoare. Chiar și în momente de neînțelegere trebuie sa fie un nivel de cumpătate.
  După care se mai pune și întrebarea, cine își cere primul iertare. Pentru o femeie este foarte important, însă este la fel de important sa știi să renunți și la orgoliul tău. Și nu uita, să spargi, să dai cu pumnul în masă sau să nu schimbi doua cuvinte în timpul neînțelegerii nu este bine.


 Sinceritatea.
  Sinceritatea este cheia de aur într-o căsnicie. Odată ce nu mai este ea, nu mai putem vorbi de o relație între cei doi. Fără sinceritate cu timpul vor apărea alte probleme care vor atinge chiar până și  temelia relației voastre. Este nevoie de o transparență între tine și partenerul tău. Iar sinceritatea trebuie să fie pe primul loc. Nu contează subiectul, sinceritatea trebuie sa fie în orice lucru.  Nu uitați că o minciună mică poate aduce o avalanșa mare.


 Neamurile.
  Ultimul lucru și mai puțin important dar totuși de avut grijă este partea de care nimeni nu poate scăpa, neamurile. Începând cu relația ta și a socrilor tăi până la ultimul verișor. Socrii tăi sunt importanți în viața voastră de familie. Ei sunt oamenii care au adus partenerul tău până la momentul în care tu l-ai cunoscut. Ei merita respectul tău și mulțumirile tale. Ei mai sunt și oamenii care o vor influența în toată perioada căsniciei voastre. Dar nu uitați toți suntem datori să ne despărțim de părinți noștri și să ne alipim de partenerul nostru. O relație distantă de părinți deci este totuși sănătoasă pentru familia ta. Neamurile tale, evident că își vor da cu părerea despre partenerul tău. Tu filtrează informațiile și învață să primești doar ce este bun. Iar atitudinea ta față de neamurile ei să fie unul prietenos și cuviincios.
  Cu timpul datorită neamurilor se vor mai ivi discuții și nu veți fi lipsiți de bârfa lor sau de cuvinte grele din partea lor. Dar învățați să iertați și să fiți maturi. Pentru că prima mână de ajutor în nevoie va fi din partea neamului și a familiei voastre. Ei sunt primi care vă vor susține în rugăciune. Și este mai ușor să te rogi pentru un om cu care te înțelegi decât pentru unul care nu a putut niciodată să schimbe o vorbă bună cu tine.



  Toate acestea consider eu că sunt importante într-o familie și pentru o familie în care se caută fericirea. Nu sunt expert în domeniu și nici mulți ani de căsnicie nu am, dar prin cele care eu le-am experimentat și prin lucrurile care eu am văzut în casa mea până acum, am considerat eu că acestea sunt cele mai importante secrete pentru a începe o căsnicie reușită. 

You Might Also Like

0 Comentarii

Followers

Facebook Page